Blog

Grejanje na struju - Šta je najjeftinije

Grejanje na struju – Šta je najjeftinije

U pripremi za zimsku sezonu, često se susrećemo sa problemom odabira adekvatnog sredstva za grejanje prostora. Bitno je da Vam bude toplo, a ujedno i po mogućstvu jeftino. 80% naših sugrađana koji imaju centralno grejanje, zadovoljni su kvalitetom i toplotom, dok 20% nezadovoljno cenama centralnog grejanja. Centralno grejanje u zadnjih deset godina non stop skače uvis, dok je sa strujom malo drugačije. Doduše, niko ne garantuje dokle će struja ostati jeftina.

Većina naših kolega se slaže da je centralno grejanje trenutno najskuplji vid grejanja za koje morate godišnje izdvojiti veliku svotu novca, u zavisnosti od kvadrature Vašeg stana. Ispod centralnog grejanja, dalje ređamo po skupoći:

  1. grejanje na drva,
  2. grejanje na ugalj,
  3. grejanje na gas
  4. grejanje na struju

Grejanje na gas smo stavili na mestu broj tri, zbog njegove velike cene gasa a lošijeg kvaliteta, u trci je sa prvim, odnosno drugim mestom. Veliki deo Srbije do danas nema uvedeno centralno grejanje u sve stambene i poslovne jedinice, tako da je većina građana koja živi u zgradama primorana da se greje na struju.

Grejanje na struju do sada spada u najjeftiniju opciju grejanja stanova preko zime. Naravno, postoje jeftinije i skuplje varijacije grejanja na struju, ali definitivno najjeftinija opcija je svakako TA peć. Polovne TA peći se danas mogu naći relativno lako, trojka košta između 100 – 130 evra, sa opcijom transporta i montaže, cena se kreće oko 170 evra. Ukoliko ste ograničeni sa budžetom, TA peć je najefikasnije rešenje za zimu.

Međutim, ukoliko želite da planirate na duge staze i imate malo veći početni budžet, da maksimalno uštedite električnu energiju uz povratak uloženog u periodu od 2 – 5 godina, trebalo bi da razmislite i o mogućnosti uvođenja elektro kotla i montaži radijatora kroz ceo stan. Montaža elektro kotla, zajedno sa propratnim radijatorima za svaku sobu, bušenje, provlačenje cevi je skuplja investicija u samom startu i može da košta, u zavisnosti od kvaliteta kotla, od 1200 evra pa na gore, stim da je u cenu uključeno sve, materijal i ruke. Sa električnim kotlom biste bili u mogućnosti da uštedite od 100 evra pa na više u proseku za jednu grejnu sezonu, čime biste uloženo uspeli da vratite kroz manje račune za električnu energiju kroz 2 – 5 godina.

Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju za sve elektro usluge, hitne intervencije i popravke. Dostupni smo 24h dnevno i možete nas pozvati u bilo koje doba dana ili noći.

1 comment

  1. […] norveškim i nemačkim radijatorima. Ako ste postali vlasnik novog objekta i upravo razmišljate o načinima njegovog grejanja, mi ćemo vam ukazati na neke karakteristike i prednosti inovativnih rešenja poput norveških i […]

Leave a comment

Call Now Button