Tokom zime, odnosno grejne sezone, računi za grejanje skaču uvis i do 7 puta. U zavisnosti od vrste grejanja u stanu, napisećemo Vam par saveta kako da uštedite na struji što je moguće više.

Bela tehnika

Frižider udaljite od izvora toplote

Frizider i zamrzivač takođe spadaju u male potrošače. Ukoliko ih ne postavimo na pravo mesto, mogu trošiti znatno više električne energije nego što im je potrebno. Frižider i zamrzivač treba da budu postavljeni što je moguće dalje od izvora toplote. Pod izvorom toplote mislimo na izloženost suncu, u blizini radijatora, TA peći, norveških radijatora i svih ostalih grejnih tela…

Redovno čistite led

Redovno čišćenje leda sa kombinovanih frižidera i zamrzivača je nešto što morate uvrstiti u Vaš raspored. Takođe vodite računa da su vrata frižidera i zamrzivača uvek dobro zatvorena. Led koji se nataloži u zamrzivaču počinje da otežava prenos temperature, takoreći deluje kao izolator, što izaziva češće paljenje motora, odnosno veće račune za struju.

Idealna temperatura za čuvanje namirnica je -18 ° C

Idealna temperatura koja čuva namirnice od prodapanja u zamrzivaču iznosi -18 °C. Sve preko toga, što više idete u minus, računi za električnu energiju idu u plus. Takođe, držite zamrzivač pun, jer troši manje energije kada je pun, a više kada nije popunjen u celosti.

U frižider stavljajte samo hranu na sobnoj temperaturi

Svi znamo da vruću hranu ne treba odmah stavljati u frižider, nego sačekati da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ukoliko se pridržavate ovog pravila, možete da precrtate ovu stavku sa liste. Stavljanje vruće hrane u frizider podstiče rad motora, zbog drastične razlike u temperaturi frižider radi više da bi održao trenutnu zadatu temperaturu. Samim tim, troši se više električne energije…

Odaberite frizider po meri

Pri kupovini frižidera, morate obratiti pažnju na dve stvari, veličinu frižidera i energetski razred. Ove dve stavke Vam uveliko mogu pomoći u smanjenju računa za električnu energiju. Ukoliko uzmete veći frižider nego što Vam je stvarno potreban, samo će bespotrebno trošiti električnu energiju.

Kuvajte na jakoj vatri a zatim smanjite temperaturu

Ukoliko spremate gulaš ili pasulj, odnosno jela koja se duže kuvaju, započnite kuvanje na većoj temperaturi, a zatim smanjite temperaturu, da se krčkaju na laganoj vatri.

Rernu isključite pre potrebnog vremena za završetak jela

Svako jelo se priprema po određenom receptu. Ukoliko jelo morate da držite u rerni 60 minuta ili duže na temperaturi od 150 ili 200 °C, rernu isključite 15 minuta pre roka. Akumulirana toplota u rerni će nastaviti da peče jelo, a Vi ćete za to vreme uštedeti novac.

Pravilno korišćenje mikrotalasne

Za odmrzavanje hrane, mikrotalasnu ne biste trebali da koristite. Odmrzavaje hrane se prirodno odvija na sobnoj temperaturi, ili u hladnoj vodi, a i zdravije je za naš organizam. Ukoliko grejete hranu, veće komade jela stavite sa spoljne strane mikrotalasne, a manje sa unutrašnje strane. Mikrotalasna počinje da greje hranu počevši od spoljnog dela ruba ka sredini, odnosno, za manji delovi jela će se brže zagrejati od većih parčića, koje treba rasporediti po obodu…

Lonac štednja – Koristite poklopac ili express lonac

Pri kuvanju, ukoliko nemate naviku stavljanja poklopca na šerpu, evo male motivacije. Postavljanje poklopca na šerpu tokom kuvanja održava konstantnu temperaturu na umerenoj vatri i sprečava spoljne uticaje da delom ohlade jelo, u smislu provetravanja, uticaja sobne temperature… Takođe, ukoliko imate express posuđe, a ne koristite ga, počnite jer možete uštedeti spremajući hranu u njemu i do 50%.

Perite veš na 60 stepeni

Veš mašine troše mnogo električne energije tokom svog rada. Ukoliko imate opciju na veš mašini, preskočite program predpranja, jer to Vi možete uraditi potapanjem odeće u vodu. Predpranje koristite samo za jako prljavu odeću. Prokuvavanje veša smanjite na 60 °C.

Napunite veš mašinu

Trudite se da za svako pranje napunite mašinu, jer poluprazna mašina troši istu količinu energije da opere veš. Veš mašine za sušenje veša su veliki potrošači električne energije, izbegnite je naravno osim, ukoliko nemate potrebu za njom…

Sijalice

LED štedljive sijalice

Sijalice, iako deluju kao mali potrošači, njihovo korišćenje može doprineti do većih računa za struju. Ukoliko je Vaš stan pun lustera ili plafonjera koji imaju po tri ili četiri sijalice u sebi, trošak se samo umnožava.

Ukoliko još koristite stare sijalice, zamenite ih štedljivim led sijalicama. Time ćete uštedeti dvostruko, na račun za struju i na računu u prodavnici za kupovinu novih sijalica, jer led sijalice u proseku traju od 3 – 5 godina.

Štedljive sijalice

Koristite prirodno svetlo

Ukoliko napolju još nije pao mrak, iskoristite što više prirodnog svetla i ne palite sijalice pre vremena. Ukoliko uspete da uštedite 1 sat dnevno manje koristeći sijalice, račun za struju će nastaviti da se smanjuje.

Sanitarije

Sanirajte curenje vode na česmama i slavinama

Curenje vode u kuhinji i kupatilu nepovoljno utiče i na potrošnju vode, a tako i na električnu energiju. Samim curenjem vode, električni uređaj, najčešće bojler, mora više da troši struje da bi zagrejao i akumulirao toplu vodu.

Curenje vode

Tuširajte se, manje uživajte u kadi

Odnos tuširanja i uživanja u kadi može da se meri po potrošnji vode i električne energije. Prosečan čovek potroši pet puta manje vode i električne energije tokom tuširanja jer se toplota vode primenjuje direktno na telo, dok se kod kade, toplota gubi…

Pred ulazak u tuš kabinu / kabu, prvo pustite hladnu vodu

Da biste dobili željenu temperaturu vode pri tuširanju, uvek prvo pustite hladnu vodu a zatim polako prebacite na sredinu, odnosno malo više ulevo. Ispuštanjem hladne vode, pri mešanju vruće vode iz bojlera sa hladnom, doprinećete da manje istekne vruće vode u startu, a samim tim ćete i manje električne energije potrošiti na ponovno zagrevanje bojlera.

Redovno čistite bojler od kamenca

Na svakih 3 – 5 godina, izvršite proveru bojlera i očistite ga od kamenca. Kamenac troši više struje od zagrevanja vode, tako da je čišćenje kamenca još jedan način da uštedite novac za račune za struju…


Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju za sve elektro usluge, hitne intervencije i popravke. Dostupni smo 24h dnevno i možete nas pozvati u bilo koje doba dana ili noći.