Blog

hitne situacije

Šta raditi u hitnim situacijama

Kada kažemo „hitne situacije“, mislimo prvenstveno na sledeće:

    • Strujni udar
    • Požar prouzrokovan električnim aparatom
    • Varnice i miris paljevine
    • Nestanak struje
    • Manji kvarovi

Strujni udar

Ako govorimo o strujnom udaru, potrebno je znati da on ima smrtonosne efekte. Ukoliko ste u situaciji da je nekog vašeg bližnjeg udarila ili narodski rečeno „prodrmala“ struja, vi možete preduzeti sledeće aktivnosti. Prvo i osnovno, kontakt sa tom osobom morate izbeći kako sama nesrećna okolnost ne bi bila još veća. Verujemo da znate da ako i samo dodirnete osobu koju je udarila struja, vi automatski postajete vid provodnika struje. Kao drugi korak, predlažemo isključenje dovoda električne energije, odnosno isključenje sklopke na električnom brojilu. Zatim, osobu možete pomerati od izvora struje ali nikako kontaktom već na primer nekom drvenom napravom, kanapom i slično. I neizostavno je da okrenete hitnu pomoć kako bi se osobi pružila hitna nega.

Požar

Imali ste upravo situaciju da je jedan od vaših aparata prouzrokovao požar. Šta treba uraditi? Nikako nemojte dirati zapaljeni aparat i njegov kabal. Samo odvajanje aparata iz struje je moguće obaviti samo ukoliko je isključen isgurač namenjen baš tom uređaju. Svakako isključenje sklopke na električnom brojilu je još jedna od adekvatnih metoda. Ako je prisutna i vatra, nju možete gasiti nekom tkaninom a nikako vodom.

Nestanak struje

Nestanak struje je prilično neprijatan. Ukoliko dođe do toga, potrebno je proveriti da li je reč o masovnom isključenju čitavog područja. Ukoliko jeste, tu je jedino nadležna služba Elektrodistribucije. Ukoliko je reč o nestanku struje samo u vašem prostoru, proverite sklopku na električnom brojilu. Ukoliko je spuštena definitivno je reč o nekom preopterećenju mreže ili o nekom kratkom spoju, ili je reč o lošoj izolaciji nekog aparata u prostoru.

Manji kvarovi su neminovnost. Ukoliko primetite da aparat odjednom ne radi, proverite stanje utičnice i probajte sa uključenjem aparata u drugu utičnicu. Ako se stanje nije promenilo na taj način, moguće da je reč o kablu aparata ili osiguračima.

Nadamo se da su vam korisni naši saveti za potrebe hitnih intervencija. Za sva dodatna pitanja, savete ili nedoumice u hitnim intervencijama, stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno, u bilo koje doba dana ili noći. Električar Beograd Vam je na usluzi za sve elektro usluge, popravke i instalacije. Pozovite nas već danas ili nam pišite na email office@elektricarbeograd.com, a mi ćemo Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Leave a comment

Call Now Button