Blog

televizor

Dodavanje dodatnog priključka za televizor

Na postojeću antenu je moguće priključiti više televizora. To je moguće sprovesti ukoliko se adekvatno kabal antene sprovede do razvodne kutije, koja pri tome ima jedan ulaz a dva izlaza. Ukoliko niste vešti u pogledu ovog posla, mi ćemo vam malo približiti kako je to moguće sprovesti.

Postupak rada:
Od alata koji je potreban ističemo, sekač žica, klešta, šrafciger, a od materijala koaksijalni TV kabal, kleme za kabal, razvodna kutija, koaksijalni utikači.

Kao prvo, potrebno je iz razvodne kutije izvući koaksijalne kablove do utičnice blizu svakog televizora. Oba televizora, zatim povežite sa utičnicom uz pomoć koaksijalnog kabla, koji mora na oba svoja kraja da ima takozvani koaksijalni utikač. Moguće je same utikače razlikovati samo po izgledu, pri čemu su oni u suštini istih performansi. Poznato je da postoje muški i ženski utikači koji samim tim odgovaraju različitim utičnicama.

Kabal antene može da dolazi spolja i da se u kuću dovede kroz jednostavno izbušenu rupu zidu. Nekada to pojedinci učine i kroz prozorsko okno. Nakon svega navedenog, potrebno je postaviti razvodnik na mesto gde prolazi kabal u kuću. Kablovi koji idu između razvodnika i same utičnice je moguće postaviti istovetno kao kada je reč o ostalim tipovima kablova. Preko uobičajenih kutija na zidu moguće je montirati utičnicu koja mora biti u ravni sa zidom.

U svakom radu označavanje je i više nego korisno. Zato i u ovom slučaju označite gde će ići kabal od razvodne kutije do utičnice. Postavite držače za utičnicu koja je u ravni sa zidom. U svakoj kutiji napravite ulazne otvore, stavite uvodnicu i zašrafite kutije. Sprovedite kabal za antenu do željenog mesta ili razvodne kutije. Zatim stavite kabal duž obe putanje od razvodne kutije do utičnica. Klemama pričvrstite kablove ali ih nikako ne savijajte pod oštrim uglom. Pripremite krajeve provodnika za spajanje, zarežite spoljni deo, olabavite takozvani žičani plašt i savijte ga. Pomoću sekača za žice odsecite unutrašnje obloge.

Zbog pričvršćivanja poklopca utičnice, neophodno je zašrafiti provodnik za klemu. Olabavite sponu, učvrstite žičanu mrežu, kao i kabal ispod, i jako pričvrstite sponu.

Ukoliko vam navedeni postupak bude nejasan, Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju za sve elektro usluge i popravke. Pozovite nas u bilo koje doba dana ili noći, sedam dana u nedelji.

Leave a comment

Call Now Button