Blog

Da li su instalacije bezbedne?

Da li su instalacije bezbedne?

Ovo je jedno jako važno pitanje koje treba svako od nas sebi da postavi. Kako pojedine neadekvatne okolnosti ili naš neprimeren rad sa strujom može da ima smrtonosne posledice, potrebno je da sigurnost prostora i ljudi u njemu postavimo kao najviši prioritet.

Stanje instalacija u vašem domu može proveriti profesionalni električar. Ukoliko se utvrdi da su veoma stare njihova zamena je zaista potrebna. Jer na same stare instalacije se uglavnom uključuju noviji aparati čime se rizik znatno povećava. Uključenjem novijih aparata može doći do opterećenja mreže što dovodi do većih havarija.

Postoji nekoliko znakova koji mogu da vas upute da nešto nije u redu sa instalacijama. Kako je opšte poznato da se struja ne čuje i ne oseća, svaki vid zvuka ili sumnjivog mirisa u predelu strujnog kola je i više nego dobar pokazatelj da nešto nije u redu. Pa tako, ako se utičnice tope, to je znak preoterećenja. Takođe, bilo kakvo pucketanje u aparatu nije dobar znak. Ako se osigurač sam redovno prekida to može da bude znak da je došlo do nekog kratkog spoja.

Sami sigurno niste u mogućnosti da proverite u kakvom su zapravo stanju instalacije u vašem prostoru. Zato vam je pomoć i više nego potrebna. Ukoliko tek gradite novi objekat postarajte se da vam profesionalni električari odrade kvalitetne instalacije i uzemljenje kako u budućnosti ne biste imali problema.

Svaki aparat danas je bez struje nezamisliv. Zato je i važno da posebno oni koji su modernijeg datuma ili koji su većeg kapaciteta budu priključeni na adekvatne instalacije. I naravno, ono što je prioritet to je uzemljenje. Proverite da li sve vaše utičnice imaju uzemljenje. Jer u protivnom korišćenje onih koje nemaju može biti kobno.

Postoji niz pravila kako obezbediti instalacije u nekom prostoru. Pa tako postoje i specifična pravila za prostorije koje imaju mnogo više vlage od drugih. U svakom slučaju, mi vrlo dobro poznajemo osnovne korake za kontrolu instalacija. Ukoliko smatrate da bi bilo korisno da vam neko proveri stanje instalacija, Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju u bilo koje doba dana ili noći za sve elektro usluge.

Leave a comment

Call Now Button