Blog

Koji vam je alat potreban za elektro radove?

Koji vam je alat potreban za elektro radove?

Za neke uobičajene kvarove nije neophodno puno alata. Ipak, za neke nešto složenije kao što je na primer razvođenje kablova, unapređenje elektro instalacija u nekom prostoru i slično potrebno je poznavanje još nekih veština.Evo liste prioritenog alata koje morate posedovati:

  • Špicangle
  • Baterijska lampa
  • Klešta
  • Ispitivači
  • Multimetar
  • Izolovani šrafcigeri
  • Skalpel ili nož
  • Ispitivač baterije
  • šrafcigeri
  • ostali alat i dodatna oprema

Špicangle su izuzetno korisne i njihova primena vam može u velikoj meri olakšati posao. Naime, one su poznate po tome što zbog svog oblika dopiru do nekih nedostupnih mesta i delova.Takođe, pored toga znatno mogu da doprinesu savijanju određenih delova poput provodnika. Ono što vam mi preporučujemo jeste da u svojoj torbi sa alatom imate špicangle sa izolovanim ručkama.

Baterijska lampa je i više nego neophodna za rad. Ona mora biti dovoljno velika da vam osvetli radni prostor i naravno da pri tome bude od plastike ili gume. Bez nje je svaki rad nezamisliv.

Klešta za skidanje izolacije su namenjena kako i samo ime kaže za skidanje izolacije sa provodnika. One su od velike koristi jer pri skidanju izolacije se neoštećuje metalna žica što je jako važno. Uobičajeno je da se sam otvor ovih klješta može podešavati što doprinosi prilagođavanju prečniku provodnika a samim tim i skidanju izolacije bez oštećenja.

Ispitivač faze je aparat koji ima osnovnu namenu da ispita da li postoji struje u strujnom kolu. To je i više nego važno kako bi se zaštitili tokom rada i kako bi se unapredila bezbednost. Takođe, reč je o aparatu koji ukazuje na vrednost otpora.

Multimetri su zaista precizni i pouzdani instrumenti u poređenju sa ispitivačima. Oni daju pouzdane cifre o naponu, otporu i jačini struje zato je i primena ovog instrumenta predviđena samo za profesionalce u ovom poslu.

Izolovani šrafcigeri su prioritetni takođe i mogu se koristiti u višestruke namene, poput fiksiranja utičnica, prekidača i slično.

Skalpel vam može pomoći u nizu radova koje sprovodite, ali najčešće za skidanje izolatora sa provodnika.

Ispitivač baterije kao i različiti šrafcigeri moraju takođe biti sastavni deo liste prioritetnih alata a namena im je i više nego poznata.

Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju 24h dnevno tokom cele godine za sve elektro usluge i savete. Pozovite nas za sva pitanja i nedoumice, a mi ćemo rešiti svaki Vaš problem.

Leave a comment

Call Now Button