Blog

Kako da pripremite žice za povezivanje?

Kako da pripremite žice za povezivanje?

Za samo povezivanje žica potrebno je pre toga obaviti određene radnje. Kao prvo, potrebno je ogoliti provodnike odnosno skinuti zaštitni deo. Vodite računa o tome da struja može da prolazi samo ako se metalna žica iz jednog provodnika spoji sa metalnom žicom iz drugog. Takođe, još jedna napomena jeste da vodite računa takođe o tome da se aluminijumska i bakarna žica mogu spojiti samo u slučaju da se koriste specijalni materijali. U suprotnom pri njihovom spajanju može doći do oksidacije.Ono što je za ovakav posao potrebno od alata i materijala je sledeće:
skalpel, makaze za sečenje kablova, klešta koja su od pomoći za skidanje izolacije, druga klešta
kabl, izolaciona traka, nasatavak za provodnike od kaučuka.

Kao što smo već spomenuli prvi je korak skidanje zaštitnog omotača. To je neophodno kako bi se provodnici lepo razdvojili. Taj zaštitni omotač je obično od tvrđe plastike i solidno velike debljine. Kako bi se provodnici razdvojili ali i kasnije povezali na kleme, skida se zaštitni materijal u nešto većoj dužini.Kada se seče zaštitni omotač, onaj ko to čini mora da vodi računa da ne ošteti izolaciju provodnika. Time se izbegava kratak spoj. Svaki provodnika morate zatim zaseći kako bi imali dovoljnu dužinu za spajanje. Koristeći posebna klešta vodite računa da njihov otvor podesite prečniku provodnika. Uz pomoć njih skinite zaštitu.

Pre samog povezivanja, potrebno je saviti krajeve svih provodnika. Nekada je neophodno i kalaisanje vrhova provodnika. Ujedno proverite da li su žice iste dužine.

Ovo su neki naši kratki saveti za proces pripreme žica provodnika za povezivanje. Kako smo već godinama u voom poslu, mi vam i usmeno možemo sve potanko i detaljnije objasniti i primeniti na delu.

U svakom slučaju ako želite da vam ovu vrstu povezivanja obavi neko ko zaista to dobro poznaje onda je najsigurnije da poverenje ukažete baš Električaru Beograd i pozovete nas u bilo koje doba dana ili noći. Stojimo Vam na raspolaganju 24h dnevno za sve elektro usluge i popravke.

Leave a comment

Call Now Button