Blog

Žice i njihovo označavanje

Žice i njihovo označavanje

Poznato je da u okviru elektro instalacija dominira prisustvo različitih žica koje su klasifikovane određenim usvojenim pravilima eksperata, koji se bave elektro uslugama. Njihova kategorizacija je veoma značajna i ujedno vid obezbeđenja. Zahvaljujući tome, može se obaviti svaki posao maksimalno efikasno. Ujedno, znajući koja je žica za koju namenu opredeljena, uz takvu kategorizaciju, ostvaruje se i visok nivo bezbednosti onoga ko radi sa njima.Ono što je ključno i što se na prvi pogled odmah vidi jeste kategorizacija žica na osnovu boja. Tako na primer, usvojeno je pravilo da su žuto-zelene žice namenjene za uzemljenje, plava je poznata i kao takozvana “nula”, dok je crna / braon žica ili svakako neka tamnije boje je žica koju prepoznajemo kao takozvanu “fazu”.

Ako govorimo o postupku spajanja žica, žuto-zelena žica se uobičajeno spaja sa kućištem uređaja i služi kao provodnik struje u zemlju. Takođe, poznato je da se plava žica spaja sa crnom i da zatvara strujni krug. To su samo neka od pravila koja važe za sve koji rade na elektro poslovima.

Pored ovakvih odlika žica koje su upotrebi, ključan deo svake žice je i izolacija. Ona je ne samo vid zaštite same žice već i ljudi i majstora koji su konstantno u dodiru sa njima. Zabranjeno je raditi sa žicama koje nisu izolovane, zapravo to može biti itekako opasno po život.

Ujedno, svi majstori znaju da za rad sa takvim žicama, koje iz različitih okolnosti nemaju izolaciju, postoji niz instrumenata odnosno alata za bezbedne popravke istih. Ujedno, poznato je da je pre svakog rada neophodno proveriti da li u samim žicama ima struje. To svaki profesionalni majstor itekako zna.

U toku elektro radova, majstori često koriste još jedan vid označavanja žica. To su zapravo mali plastični navoji sa brojevima. Oni im pomažu kako bi žice koji su skinuli na početku rada znali zahvaljujući brojevima gde mogu da vrate nakon završetka popravke.

Često se u te svrhe koristi i samo slikanje prvobitnog položaja žica. Slika može itekako pomoći da se nakon završenog servisiranja svaka žica vrati na svoje mesto. Električar Beograd je dostupan 24h dnevno za sve popravke i hitne intervencije. Pozovite nas u bilo koje doba dana ili noći.

Leave a comment

Call Now Button