Blog

Kako odabrati uređaje a da ujedno uštedite na potrošnji električne energije?

Možda pri kupovini novih uređaja ne vodimo uvek računa da li možemo i uštedeti na potrošnji električne energije. Uobičajeno je da pravimo selekciju koji ćemo aparat kupiti na osnovu cene, izgleda, proizvođača i slično.Ipak, trebalo bi da obratimo pažnju in a određene druge performanse uređaja koje nam mogu omogućiti uštedu energije. To je moguće ako obratimo pažnju na oznake na samom aparatu o količini energije koju koriste za svoj rad.

Ove oznake su poznate još i pod nazivom razredi. Ukoliko niste sigurni koji aparat je gledajući po razredu, odnosku najmanjem utrošku energije, najbolji za vas, uvek se možete posavetovati sa prodavcem u maloprodajnom objektu. Ukoliko ne dobijete adekvatan odgovor, Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju.

Pogledajte listu razreda koji su opšte prihvaćeni:
Označavanje razreda na uređajima se vrši od A do G. Pri čemu je usvojeno da što je bliži slovu A, uređaj je kvalitetniji i energetski efikasniji. Tome u prilog idu i još neke oznake uz samo slovo a to su + ili ++, koje samo dopunjuju proizvod u pogledu energetske efikasnosti. Pa tako ako naiđete na oznaku A++ smatrajte da je reč o najkvalitetnijem i najštedljivijem uređaju.

Jedina mana navedenih oznaka koje idu u prilog energetskoj uštedi je što takvi uređaji obično imaju veću cenu. Ali, svakako će vam račun za struju biti znatno manji.

Ove oznake nalaze se na svim aparatima bele tehnike, počev od frižidera, veš mašina, mašina za sušenje veša, klima uređaja, šporeta i slično.

Samim tim ako se odlučujete za kupovinu novog uređaja, potrudite se da pogledate i ove navedene karakteristike. Ukoliko se odlučite za skuplji koji je sa oznakom A, uštedećete u velikoj meri u poređenju sa kupovinom istog uređaja oznake C na primer.

U svemu ima još jedan veliki doprinos uređaja sa oznakom odnosno razredom A, a to je pored uštede energije i očuvanje životne sredine. Zato predlažemo da uvek birate samo najbolje. Za sva dodatna pitanja, pozovite nas u bilo koje doba dana ili noći.

3 comments

  1. […] što je glavni i možda najbitniji faktor na koji bi trebalo da obratite pažnju, jeste sam energetski razred ovih uređaja. Možda bi trebalo sve druge navedene zanemariti ukoliko ste u prilici da kupite […]

  2. […] odabrati. Mi smo uvek na starni kvaliteta ali i uštedi energije. Uvek je dobro za vas da pratite energetske razrede na uređajima jer time štedite na računima ali i dajete vaš skroman ali značajan doprinos […]

  3. […] odabrati. Mi smo uvek na starni kvaliteta ali i uštedi energije. Uvek je dobro za vas da pratite energetske razrede na uređajima jer time štedite na računima ali i dajete vaš skroman ali značajan doprinos […]

Leave a comment

Call Now Button