Blog

Sijalica

Vrste sijalica i prednosti i mane

Postoji zaista veliki izbor sijalica na tržištu. Navešćemo samo neke od njih a zatim i njihove karakteristike.

One koje su najzastupljenije su sledeće:
• Inkadesenten
• Spot sijalice
• Led sijalice
• Štedljive sijalice
• Živine sijalice
• Halogene sijalice i druge

Pored ogromne upotrebe klasičnih tipova sijalica, sve više u zadnje vreme ljudi se odlučuju za upotrebu štedljivih sijalica. Samo ime govori da su ove vrste sijalica veoma efikasne po pitanju uštede električne energije. One su jako slične klasičnim ali po uštedi su u ogromnoj prednosti. Mogu se naći u raznim tipovima boja svetla koje daju od tople bele, hladne dnevne, hladne bele, tople žute kao i u raznom opsegu snage.

Led svetiljke se takođe koriste u velikoj meri. Njihova potražnja zadnjih godina znatno raste. Ove sijalice se uglavnom odlikuju LED diodama koje su ugrađene na poseban način, što doprinosi dugom veku trajanja. Ove sijalice se nalaze sve više na reflektorima, LED panelima, LED rozetnama i LED trakama. LED trake se sve više koriste i u proizvodnji nameštaja, pri čemu su sastavni deo mnogih polica ili kuhinjskih elemenata.

Spot sijalice su prepoznatljive i kao reflektorske. One su specifične jer im je izgled drugačiji u odnosu na klasične sijalice i što su najviše u upotrebi za spoljno osvetljenje. Međutim, koriste se i za unutrašnje osvetljenje, posebno u muzejima ili kabinetima gde se stavra poseban vid uokvirenog osvetljenja. Ove sijalice se mogu naći takođe u raznim bojama i po različitoj snazi.

Živine sijalice u retro model, koji se još uvek koristi u mnogim stambenim prostorima. U skladu sa modernim tokovima, proizvođači se trude da inoviraju ovu vrstu sijalica jer su svesni da je njihova upotreba masovna.

Kao i kod uređaja bele tehnike, i kod sijalica je prisutna kategorizacija na osnovu potrošnje električne energije. Zato je naša preporuka da uvek birate one koje su energetski efikasnije.

Ako imate dilemu koja bi vrsta sijalica bila najpogodnija za vaš prostor ili spoljno osvetljenje objekta, Električar Beograd Vam uvek stoji na raspolaganju, kako za sve elektro usluge, tako i za svaki savet. Pozovite nas u bilo koje doba dana ili noći, 365 dana u godini.

Leave a comment

Call Now Button