Blog

Kako unaprediti bezbednost

Kako unaprediti bezbednost

Svaki vid neadekvatnog korišćenja struje može dovesti do velikih kvarova i nesreća. Zato je potrebno slediti neka pravila kako bi se unapredila bezbednost. Mi smo neke od najbitnijih izdvojili za vas.Najvažniji savet za bezbednost jeste da ukoliko želite da vršite bilo kakvu popravku nekog uređaja koji je sa strujom povezan, potrebno je da ga isključite iz dovoda struje kao i da isključite samu sklopku na električnom brojilu. Na taj način obezbeđujete sebe da u prostoru nema nikakvog protoka struje.

Ako imate stare osigurače, nemojte skidati njihovu plombu niti dodirujete dolazne žice.

Voda je odličan provodnik struje, to uvek imajte na umu, ali u kom smislu. U tom što to znači da nikakav dodir aparata sa mokrim rukama ili korišćenje uređaja ukoliko su nam noge na vlažnom tlu, nije nikako preporučljivo.

Možda niste znali ali požar možete izazvati na jedan jako nespretan način. Na primer ukoliko vučete kabal i odvojite ga od viljuške to može izazvati požar.

Svako čišćenje aparata vlažnom krpom pri čemu je aparat uključen u struju nije dozvoljeno. Potrebno je prvenstveno da aparat odvojite od strujnog kola a zatim čistite na odgovarajuće načine.

Korišćenje produžnih kablova kako bi se na isti priključili aparati većeg kapaciteta nije preporućljivo. Na taj način moguće je oštećenje samih utičnica i viljuški na kraju kabla nekog aparata što može dovesti do mnogo većih havarija. Kada se koriste takozvane šuko utičnice potrebno je voditi računa o tome koliko se aparata na nju prikači. Preopterećenje ove utičnice može dovesti do pregrevanja.

Metalna sijalična grla u prostorijama gde ima više vlage nije nikako preporučljivo. Proverite kakva sijalična grla imate u kupatilu pa ukoliko primetite da su metalna odmah nas pozovite da ga zamenimo plastičnim.

Odlučili ste da okačite slike na zid. Obavezno vodite računa pre samog postavljanja eksera gde prolaze glavni kablovi u prostoriji.

Metalne merdevine se nikada ne postavljaju ispod kablova. Ako slučajno kabal dodirne ovakve merdevine, posledice mogu biti smrtonosne.

Sve što primetite da je oštećeno u prostoru poput trofaznih utičnica, kablova i slično to je alarm da je potrebna hitna zamena.

Ovo su samo neki od saveta koje smo vam u ovom tekstu istakli. Ubuduće ćemo vam svakako pisati o još nekim merama predostrožnosti.

Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju za sve elektro usluge, hitne intervencije i popravke. Dostupni smo 24h dnevno i možete nas pozvati u bilo koje doba dana ili noći.

Leave a comment

Call Now Button