Blog

rasvete

Upotreba rasvete sa niskim naponom

Kada je reč o korišćenju rasvete sa niskim naponom, za nju je specifično jer postoji poseban vid mehanizma rada. Preciznije rečeno, za ovaj vid rasvete potreban je poseban transformator koji zapravo ima ulogu snižavanja napona do određenih volti. Nekada je moguće koristiti više transformatora, tačnije da svaki bude namenjen za određenu svetiljku. Ipak, češća je varijanta korišćenja jednog transformatora za snižavanje napona.

Ovaj vid osvetljenja se koristi sve više u prostorijama gde je povećan nivo vlage. Razlog za to je što je kod ovog tipa osvetljenja nizak nivo mogućnosti da dođe do strujnog udara. Dokaz tome je što se kleme mogu dodirnuti bez problema na onoj strani gde je nizak nivo napona. Ukoliko s ovaj vid rasvete koristi sa odvojenim transformatorom, cilj tome je postizanje kompaktne svetlosti i uopšte za svetiljke koje su prvenstveno namenjene za neke manje prostore.

Na jedan  transformator moguće je priključiti više svetiljki. Pri tome, svaka svetiljka mora imati svoju razvodnu kutiju. Ukoliko se na primer transformator postavi jako blizu vodećeg izvora osvetljenja, kablovi koji su spona sa transformatorom se mogu videti. Zato je jedno od rešenja da se to sakrije spuštenim plafonom.

Skuplja varijanta prethodno pomenutoj jeste vid rasvete sa niskim naponom koja poseduje ugrađeni transformator. Uvek je potrebno imati na umu da ukoliko se odlučite za ovu varijantu sa ugrađenim transformatorom, potrebno je da predvidite da su transformatori gabaritni odnosno zaista veliki. To vam je bitno da znate pre same ugradnje ove lampe.

Jedan od izuma su i diode. One su se do sada mahom koristile za automobile odnosno za kontrolne table. Danas se sve više koriste i kao svetiljke. Ukoliko se dvoumite u bilo kom smislu u vezi izbora odgovarajućeg tipa rasvete, Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju za svako pitanje i sve elektro usluge. Pozovite nas i naši električari su Vam na usluzi.

Leave a comment

Call Now Button