Blog

Kako da namestite utikač sa uzemljenjem?

Kako da namestite utikač sa uzemljenjem?

Primetite li da vam je neki utikač pocrneo to je jasan znak da je potrebna hitna zamena. Za posao zamene potrebno vam je od alata izolovani šrafciger, nož, makaze za sečenje kablova, klešta kojima se skida izolacija, špicangle. Od materijala je potreban nov utikač, kabal sa tri provodnika.

Pre svega, proces započinjete odvrtanjem vijka i skidanjem poklopca sa utikača. Time se dobija pristup klemama za povezivanje. Zatim je potrebno da skinete deo koji drži kablove pričvršćenim. A nakon toga navucite pokopac na kabal sa provodnicima. Pažljivo izmerite razmak između kabla i razvodne kutije i ogulite vrhove provodnika.

Nekada postoji situacija da pojedini modeli imaju provodnika različitih dužina. U tim situacijama je potrebno seći provodnike zasebno. Svaki provodnik stavite na njegovu klemu, pri čemu faza i nula mogu da zamene mesta. Ono što je bitno jeste da se uzemljenje mora postaviti na svoje odghovarajuće mesto. Specifično je da se provodnik za uzemljenje razlikuje od nule i faze po tome što se povezuje na drugu klemu.
Ostaje da zavrnete dobro svaki šraf do kraja.

Kabal možete stegnuti specijalnim elementom. On će vam omogućiti sprečavanje skidanja provodnika sa klema u slučaju kada se povuče kabal. Imajte na umu da i zaštitni omotač na kablu mora da uđe u utičnicu. Takođe, vodite računa da zaštitni omotač u boji ne sme da se nađe spolja. Vratite poklopac i naravno zašrafite ga.

Ovo je ukratko opis kako možete i sami obaviti celokupan posao. Ukoliko se ipak nađete u problemu pri radovima, nemojte se ustručavati da nas kontaktirate. Električar Beograd vam je u pogledu saveta ili za celokupno obaljanje elektro usluga uvek na raspolaganju.

Postoje mnogi radovi koji se mogu odraditi i samostalno bez asistencije stručnih električara. Za to vam je potrebno malo zanja, naši saveti, dobar alat i adekvatan materijal. Ipak ako se stvar otme kontroli i imate bilo kakve nedoumice, mis mo tu da vam pomognemo.

Leave a comment

Call Now Button