Blog

Kako da utičnicu sa jednim otvorom zamenite dvostrukom ili trostrukom utičnicom?

Kako da utičnicu sa jednim otvorom zamenite dvostrukom ili trostrukom utičnicom?

Kako danas koristimo sve više aparata i lista prioritetnih se povećava, nekada nam jedna utičnica nije dovoljna. Ono što sigurno znate jeste da je moguće utičnicu sa jednim otvorom zameniti dvostrukom ili trostrukom utičnicom.

To je moguće uraditi samo ako strujno kolo nije preopterećeno. Svakako sama zamena utičnice sa jednim otvorom dvostrukom ili trostrukom utičnicom, je znatno bezbedniji postupak od toga da za priključenje više aparata koristite produžni kabal koji obično imaju više utičnica.

Pre samog početka rada, potrebno je pripremiti odgovarajući alat i materijal. Od alata potrebno vam je sledeće: izolovani šrafciger, klešta za skidanje izolacije, makaaze za sečenje kablova, špicangle, libela. Od materijala vam je neophodna dvostruka ili trostruka utičnica u skladu sa vašim potrebama, sa ugradnom kutijom.

Postoje uglavnom uzidne i nazidne utičnice. Svakako staru uzidnu utičnicu možete prekriti novom nazidnom utičnicom koja ima dva ili tri porta. Tada je maska zaista dovoljna da pokrije rupu u zidu. Moguće je da zidni provodnik ne bude dovoljno dug kako bi mogao da se poveže sa nazidnom utičnicom. Ako se to desi, prvo ga povežite na redne kleme koje zatim stavite u zidni otvor. Nakon toga ih povežite sa novom utičnicom.

Smatramo da je bolje rešenje napraviti nov otvor. Poznato je da se uzidne utičnice koje se ugrađuju u zid mnogo ređe oštećuju. Time imaju prednost od nazidnih.

Kako skinuti staru utičnicu?

Uzidne utičnice

Prvo kao i uvek isključite sklopku i skinite osigurač koji je relevantan. Proverite uz pomoć lampe ili multimetra da li ima struje u utičnici. Vodite računa jer lampa nije nekada najmerodavnija. Desi se da se upali a da faza nije prekinuta. Nakon toga, odvijte viljke koji drže nazidnu utičnicu a zatim odvojite utičnicu od razvodne kutije i skinite provodnike sa klema. Ne morate menjati razvodnu kutiju već samo stavite dvostruku utičnicu. Na kraju zavrnite vijke koji drže utičnicu.

Nazidne utičnice

Ako se menja cela utičnica mora se skinuti i razvodna kutija i utičnica. Ako se pak menja samo maska ne mora se mnejati i razvodna kutija. Pomoću labele proverite da li ste dobro postavili utičnicu i obeležite mesta za vijke. Pre bušenja rupa uvek proverite da li u zidu ima kablova ili pak cevi. Nakon detaljne provere izbušite rupe i stavite tiplove. Provucite kabal kroz razvodnu kutiju za napajanje strujom a zatim zašrafite kutiju.

Nadamo se da smo vam i za ovu vrstu posla naši saveti bili korisni. Električar Beograd Vam je na raspolaganju 24h, za sve elektro usluge, savete i pitanja. Pozovite nas ukoliko Vam je potrebna pomoć ili ako želite da mi dođemo i zamenimo utičnice umesto Vas.

Leave a comment

Call Now Button