Blog

Kako promeniti viseću svetiljku?

Kako promeniti viseću svetiljku?

Sigurni smo da ste nebrojano puta primetili da tokom vremena potamne u velikoj meri sijalična grla. To se dešava kako zbog dugotrajnog korišćenja, tako i zbog velike toplote. Svakako njihova promena je vrlo jednostavna, pri čemu vam mi uz nekoliko saveta možemo dodatno posao olakšati.Za ovaj posao potrebno vam je od alata mali električarski šrafciger, makaze za sečenje kablova, klešta za skidanje izolacije, sklapel, dok od dodatnog materijala potrebno vam je kabl sa dva provodnika, savitljivi kabal i novi delovi svetiljke.

Pre bilo kog rada, pravilo broj jedan važi a to je isključenje sklopke u okviru brojila. Nakon toga počnite sa radom tako što ćete skinuti spoljni okvir svetiljke, ili takozvano postolje, koje će pri ovakvom postupku i samo skliznuti niz kabal. Zatim, budite pažljivi pri uočavanju koji je provodnik na koju klemu stavljen. Odvijte viljke na klemama za šta će vam od pomoći biti šrafciger. Nakon toga skinite oba provodnika. Povucite kabal i odšrafite poklopac sijaličnog grla.

Nakon toga odsecite kabal prema potrebnoj dužini, pri čemu je potrebno da sa oba kraja kabla sklonite zaštitni omotač. Uvek možete da iskoristite stari kabal da vam bude model za novi. Nakon toga sa obe strane svakog provodnika potrebno je ukloniti izolacioni materijal ali najviše po 15 mm.

Nakon toga povežite najpre kraći deo provodnika sa klemama na poklopcu sijaličnog grla, pa zavrnite polako i vijke na klemama. Vratite poklopac i adekvatno zašrafite.

Vreme je da nakon svega što je urađeno vratite postolje na kabal. I ostaje da povežete provodnike sa klemama na razvodnoj kutiji. Postavite sijalicu i vratite sklopku u regularno stanje.

Glavni razlog dotrajalosti sijaličnih grla je upravo neizmerno korišćenje rasvete, pri čemu je jedna od konsekvenci i potamnjivanje sijaličnih grla tokom vremena. Bez obzira koji su razlozi koji mogu dovesti do toga, zamena je jako značajna jer se na taj način obezbeđuje mnogo bolje osvetljenje a ne samo lepši estetski izgled.

Električar Beograd Vam stoji na raspolaganju 24h za sve elektro usluge i savete. Pozovite nas za savet ili za pomoć, a mi ćemo se svakako odazvati…

Leave a comment

Call Now Button